Møbler og mere

Møbler er en finurlig ting og der findes garanteret en historie bag hvordan møblet blev opfundet, hvorfor man bruger dem og meget mere. Jeg kan forestille mig, at man engang boede i huse uden møbler, hvilket konceptuelt er lidt fjollet at tænke på. Men hvad blev egentlig opfundet først, var det boligen og hjemmet eller var det møbler, stole, sofaer og tæpper? Der findes garanteret et svar, hvis man leder længe nok efter det, men helt fundamentalt, så er det mere underholdende at tænke over det og prøve at rationalisere sig frem til et svar. 

 

Hvis vi starter fra den ene ende, og antager at man boede i huse uden møbler, så ville husets primære funktion være væggene, taget, gulvet og evt. de store køkkenmaskiner og lignende. Det vil give mening i forhold til at beskytte boligen og hjemmet mod uvejr, farer og at have et sted man kan samle sine ejendele. Hvis man starter fra den anden ende og forestiller sig, at man har lænestole, spiseborde og lamper, før man har et hjem at placere dem i, så vil det i større stil være et udendørssamfund, lidt ala et lejrtur, hvor sove ude i sin sovepose og har en taburet til at sidde rundt om bålet eller en bænk, hvor der er flere som kan sidde ned samtidig.

Der er nok også en historie bag møbler og hvordan de blev opfundet, hvad var det første møbel og hvorfor var det lige præcis det møbel, som blev opfundet først. Hvis man skal prøve at gætte sig til det, så kunne det realistisk være en stol, da man har brug for et sted at hvile sig. Men den samme argumentation, så kunne det også være en seng. Fra et andet perspektiv, som vil en lampe eller en måde at skabe lys på, også kunne give mening, da verden jo er mørk i halvdelen af døgnet. Brugskunst, boliginteriør og andre dekorationsgenstande vil nok være de sidste ting som blev opfundet eller i hvert fald kategoriseret under disse kategorier. Årsagen til, at jeg tror det, er at de jo ikke har nogen praktisk funktion, men at de primært har til hensigt at pynte og skabe et skønnere hjem.

 

I dag findes der mange forskellige møbler, som alle kommer til sin berettigelse på forskellige måder. Først kan vi kigge på sofaen, som er en smuk, blød og stor ting man kan sidde i. Funktionen om at man kan sidde ned kommer også til synes ved stolen, bænken, taburetten, barstolen og kontorstolen. Du kan selvfølgelig også sidde ned på et gulvtæppe, et spisebord eller en seng, men det er ikke den tiltænkte funktion. Møbler hvor man kan sidde ned, kan man kalde siddemøbler. Hertil findes der så borde, hvis funktion ofte hænger sammen med stolen inden for møbelkategorien. Borde har i større stil en funktion om at man kan stille ting på dem. 

 

Både borde, stole, sofaer og reoler hører til kategorien af store møbler, hvorimod taburetter, små borde og lamper hører til kategorien af små møbler. Der er både en stor forskel og en lille forskel på store og små møbler, mens at funktionen i sidste ende vil være den samme. Møbler er noget mange af os har i vores hjem og møbler er noget som de fleste danskere går op i. Det kan være, at det er designet på møblet, materialet på stolen eller farven på sofaen, som betyder mest. Fælles for dem alle er, at det er elementer som indgår som del af din indretning i dit hjem. Boligen indeholder alt fra møbler til indretning og til styling af hjemmet. Det er værd at huske på, når du går på jagt efter dit nye møbel – uanset om du har designet stolen eller brug for en ny sofa.