Sådan får du overblik over din økonomi

Forsvinder dine penge som duk før solen? Gør det dig nervøs at tjekke din bankkonto i midten af måneden, fordi du ved at der, højst sandsynligt, ikke er mange penge tilbage til resten af måneden? Få et bedre overblik over din økonomi, med guiden nedenfor.

Guide til at hjælpe din økonomi 

  1. Du skal starte med at have styr på din præcise månedlige indtægt. Det kan være, at du får løn fra mere end ét sted, og det kan være at du får støtter eller andet. Læg alle indtægterne sammen, og få et fuldt overblik over, hvad du begynder med.
  2. Herefter skal du skrive dine faste udgifter ned. Det gælder sådan noget som husleje, vand, varme, el, lån og andet. Træk herefter udgifterne fra indtægterne.
  3. Dit rådighedsbeløb er så det der er tilbage, som du skal kunne klare dig for på en måned. Typisk siger man, at ét menneske alene, skal kunne klare sig for 6.000 kr. om måneden i rådighedsbeløb. Dog er det meget afhængig af, hvor du bor henne, hvor du handler, osv.

Hvad kan du ellers gøre, for at have en bedre økonomi? 

Typisk er dette nemmere sagt end gjort, for der hvor det for det meste går galt er, når de variable udgifter ikke bliver holdt godt nok øje med. Skal du f.eks. ud og have købt et nyt fjernsyn, fordi dit nuværende er gået i stykker, så skal du enten spare sammen til det, eller skære ned på noget andet. Det kan være, at du så bliver bedre til at kigge diverse tilbudsaviser igennem, for at kunne sparre de penge via dine indkøb, eller du dropper at købe noget andet. Danskere bruger i gennemsnit 7.000 kr. om året på tøj, imens kun 20% af tøjet har opnået sin levealder, når det bliver smidt ud igen. 

Bliv klogere på eller få hjælp til økonomi og bogføring her.

Det vil altså sige, at hvis du bruger penge på tøj hver måned, kan du snildt skære ned på dit overforbrug, og på den måde have flere penge i overskud. Hvis du er en kvinde, vil du også have en smule mere at skære ned på, end hvis du er en mand, da produkter til kvinder generelt er dyrere, end produkter til mænd. Når det kommer til mad, kan du hæve et fast beløb om måneden, som kun skal gå til det. Specielt hvis du spiser meget ude, vil du opleve, at de penge hurtigt bliver brugt.