Hvorfor er læsning vigtig?

Læsning er vigtig af forskellige årsager. Vi vil se på nogle af disse grundlæggende årsager nedenfor, men det er vigtigt at indse, at det at kæmpe med vitale læsefærdigheder ikke er et tegn på dårlig intelligens.

Vigtigheden af læsning

Læsning er grundlæggende for at fungere i nutidens samfund. Der er mange voksne, der ikke kan læse godt nok til at forstå instruktionerne på eksempelvis en medicinflaske. Daglige aktiviteter, som mange mennesker tager for givet, bliver en kilde til frustration, vrede og frygt.

Læsning er desuden en vigtig færdighed for mange jobs. Nogle steder er det f.eks. nødvendigt at kunne læse og besvare rapporter og notater. Dårlige læsefærdigheder øger den tid, det tager at absorbere og reagere på arbejdspladsen. En person er begrænset i, hvad de kan opnå uden gode læse- og forståelsesevner.

Sprogfærdigheder

Læsning er vigtig, fordi den udvikler sindet. Eftersom sindet er en muskel, har denne også brug for motion. At læse er en måde, hvorpå sindet vokser i sin evne.

At lære små børn at læse hjælper dem med at udvikle deres sprogfærdigheder. Det hjælper dem også med at lære at lytte. De fleste kan tale, men få kan virkelig lytte. Læsning hjælper børn samt voksne med at fokusere på, hvad en anden formulerer.

Øv derfor dig selv eller dit barn i at lytte, gennem højtlæsning og lydbøger. Ud over at dine lytte og sprogfærdigheder forbedres, bliver du også klogere, hvis du vælger et emne som du kan lære noget af. Det kan eksempelvis omhandle havearbejde og planter som Haekplanter Heijnen, så får du udviklet flere færdigheder samtidig.

Læsning som læringsværktøj

Læsning er vigtigt eftersom det er en måde vi opdager nye ting på. Bøger, magasiner og endda internettet er gode læringsværktøjer, der kræver evnen til at læse og forstå, hvad der læses. En person, der ved, hvordan man læser, kan uddanne sig i ethvert livsområde, de er interesseret i. Vi lever i en tid, hvor vi overfylder information, men læsning er den vigtigste måde at udnytte den på.

Læsning og kreativitet

Når du læser for børn, skal du stoppe op en gang imellem og spørge dem, hvad de tror, ​​der skal ske som det næste. Få dem til at tænke over historien. Når det er færdigt, så spørg om de kunne tænke på en bedre afslutning eller noget, der ville have forbedret det.

Hvis de virkelig kunne lide historien, skal du opmuntre dem til at illustrere den med deres egne tegninger eller lignende aktiviteter. Dermed udvikler børnene deres kreativitet og tænker selvstændigt.

Læsning og stavning

Gode læsefærdigheder forbedrer stavningen. Efterhånden som studerende lærer at lyde bogstaver og ord, bliver stavningen lettere. Også læsning hjælper med at udvide ordforrådet. Læsning af nye ord sætter dem i tankerne til senere brug.

At se, hvordan ord bruges i forskellige sammenhænge, ​​kan give en bedre forståelse af ordbrugen og dens definitioner snarere end blot de kolde fakta i en ordbog. Der er altså mange positive aspekter i at læse.